Qui som?

Estudiants de primer de periodisme de la Facultat de Comunicació Blanquerna, Universitat Ramon Llull

Els programes electorals


El programa electoral d’ICV-EUiA, es basa en propostes que podríem agrupar en tres grans blocs que pretenen satisfer cada un d’ells les diferents sensibilitats que hi ha dins de la coalició.

1.- Reivindicacions econòmiques anticrisi.

1.1.- La dació en pagament.
1.2.- Lluita contra l’atur.
1.3.- Oposició al rescat dels bancs.
1.4.- Augment dels impostos vers les retallades com a forma d’obtenció de recursos.

2.- Reivindicacions mediambientals.

2.1.- Tancament de nuclears i lluita contra el canvi climàtic.

3.- Reivindicacions sobre el model d’Estat.

3.1.- El dret a l’autodeterminació.
3.2.- Avenç en l’autogovern de Catalunya.
3.3.- Reforma federal de la Constitució.

D’aquest programa electoral en destaca una major preponderància de les mesures de caire econòmic. Aspecte lògic, tenint en compte la situació actual.

Entrant en una anàlisi més detallada trobem, com en la resta de programes electorals dels altres partits, bones dosis de demagògia i de falta de concreció. Anem a detallar-ne cada exemple:

a)    Rescatar la gent, no els bancs. Els bancs que reben ajudes públiques han de cedir els seus pisos a un preu baix i taxat per fer un parc d’habitatge públic i han de facilitar crèdit a les famílies, autònoms i petites i mitjanes empreses.
Quan un sistema financer s’ensorra, l’economia d’un país cau. Per tant, per a recuperar-la s’ha de recuperar el sistema financer, els bancs. La resta de països occidentals, envoltats en aquesta situació de crisi, han ajudat als seus bancs. Dir rescatar a la gent, no les bancs, és una proposta plena de demagògia.
b)   Lluita contra l’atur, invertint en una economia social i sostenible. Creant ocupació de qualitat, estable i amb salaris dignes. Retirar la reforma laboral de PSOE i CiU que no ha creat ocupació i, en canvi, ha provocat que l’acomiadament sigui més fàcil i barat.
Aquest punt, és una proposta que la subscriuen tots els partits polítics. A més, no es concreta quina en pot ser la solució. Per tant, podríem considerar aquesta proposta, també, demagògica.
c)    La solució no és retallar, és tenir més recursos. Reforma fiscal justa: Que pagui més qui més té, qui més especula i qui més contamina. Les rendes del capital han de pagar igual que les del treball. Lluita contra els paradisos fiscals, el frau fiscal i els “xiringuitos financers” (SICAV). Fer aflorar l’economia submergida. Reforma fiscal verda. No apujar l’IVA.
Es tracta d’una reforma fiscal de difícil aplicació. Amb una fiscalitat del capital competitiva, es produiria una “fuga de capital”. A més, la reforma contra els paradisos fiscals, es una reforma de caire internacional, mundial, els paradisos fiscals estan fora de l’Estat.
d)   Stop desnonament, dació en pagament. Nova llei per suspendre els desnonaments per impagament d’hipoteques de treballadors/es aturats. Possibilitat d’acollir-se a la dació en pagament del pis hipotecat si és residència habitual i alliberar-se de la hipoteca.
La dació en pagament és quelcom jurídicament complicat, no s’havia preestablert en els contractes de compra-venta de vivendes la dació en pagament. Per tant, això provocaria un encariment i un difícil accés als crèdits bancaris.
e)    Per una democràcia de la ciutadania, neta i transparent. Referèndums ciutadans vinculants. Participació ciutadana en l’elaboració de lleis. Reforma de la Llei electoral que respecti la pluralitat. Supressió del cànon digital. Transparència i accés a la informació. Contra la corrupció cal separar els diners de la política.
En aquest punt, veuríem més mesures concretes com els referèndums de ciutadans vinculants o la supressió del cànon digital. Tanmateix, es permet una altre llicència a la demagògia quan parla de separar els diners de la política com a mesura contra la corrupció: és quelcom molt complicat de separar.
f)     Tancar les nuclears, lluitar contra el canvi climàtic. Tancament gradual de les centrals nuclears, que són cares, ineficients i insegures. Impulsar una Estratègia Estatal contra el Canvi Climàtic.
En aquest punt també es mostra més concreció, però faltaria explicar com es substituiria això en el mix energètic, es a dir, tancar gradualment les nuclears, però alhora explicar com se substituirà aquesta falta d’energia.
g)    Defensar Catalunya i el dreta a l’autodeterminació, contra el centralisme. Exigir al govern espanyol l’avenç de l’autogovern: reforma de lleis i del model de finançament, traspassos pendents, participació en organismes estatals i de la UE. Reforma federal de la Constitució, tot reconeixent el caràcter plurinacional de l’Estat i recollint el dret a decidir.
Finalment aquest podria ser el punt amb més concreció, doncs exigeix l’autogovern sabent que requereix una reforme de lleis i de model de finançament, que reclama; i coneixent alhora que requereix també, una reforma federal de la Constitució que també exigeix.

Aquest són els punts extrets del butlletí electoral que tot ciutadà rep a la bústia de casa seva.

Tot seguit podeu veure un vídeo que ha penjat el partit al seu lloc web, i que es va visionar durant l’acte central de campanya, on s’explica força bé, detallada i breument aquests principals punts.


Cesc Domènech i Martí Matute

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada